Experții de la Universitatea East Anglia și de la Institutul Earlham descriu situația ca pe o ”cursă a înarmării” împotriva coronavirusului: ”Relaxarea restricțiilor stimulează transmiterea, ceea ce sporește potențialul evolutiv adaptativ al virusului și crește riscul apariției tulpinilor rezistente la vaccin printr-un proces cunoscut sub numele de deriva antigenică”, explică cercetătorii.

Ei avertizează că în ciuda scăderii numărului de cazuri din Marea Britanie pentru a șasea zi consecutiv, pericolul nu a trecut deoarece efectele măsurilor de relaxare din 19 iulie nu sunt încă vizibile, iar copiii nu au fost vaccinați. De asemenea, la nivel mondial majoritatea populației este încă nevaccinată și chiar și în țările cu programe eficiente de vaccinare, o proporție semnificativă a societății, în special a copiilor, este neprotejată. 

“În majoritatea cazurilor, copiii nu sunt vaccinați împotriva Covid-19. Noile tulpini pot evolua cu o transmisibilitate mai mare la copii, iar vaccinarea copiilor poate deveni necesară pentru a controla apariția de noi variante”, explică profesorul Kevin Tyler de la Școala de Medicină Norwich din UEA.

“Este puțin probabil să avansăm în această cursă a înarmărilor, cu excepția cazului în care putem reduce semnificativ populația care poate transmite virusul. Rata infectărilor este aproximativ aceeași acum ca și în timpul primului val. Și la fel ca în multe alte curse de înarmare coevoluționare, nu există câștigători”, spune profesorul Cock Van Oosterhout, de la Școala de Științe ale Mediului din UEA.

Sursa: Sky News