Analiză Bloomberg. Prețul benzinei a atins în mai multe țări europene cel mai mare nivel al ultimilor patru ani, pe fondul unei cereri scăzute.

Date fiind restricțiile de circulație impuse în multe țări de pe continent, a scăzut și cererea pentru benzină. În același timp, rafinăriile s-au orientat către o producție mai redusă și exporturi mai ridicate, inclusiv către piața americană, pentru a compensa pierderile. 

Producătorii de carburanți încearcă astfel să evite situația din primăvara anului trecut, când statele europene au impus perioade de carantină în lupta cu coronavirusul, iar cererea pentru benzină a scăzut abrupt.

Prețul benzinei produse în Europa și exportate în SUA a crescut în martie cu peste 60%, iar analiștii se așteaptă la o evoluție similară și în aprilie. De asemenea, și livrările către Africa de Vest sunt la un nivel ridicat: numai în primele trei luni, Europa a livrat circa 500 de mii de barili pe zi.

La începutul lunii aprilie, diferența de preț benzină – petrol a atins cel mai mare nivel al ultimilor patru ani, ceea ce a determinat și scumpirea combustibilului vândut la pompă în țările mari consumatoare, inclusiv în Germania, Franța sau Italia.

Sursa: Bloomberg.

Sursa foto: Piotr Adamowicz//Dreamstime.