Blue Origin, compania lui Jeff Bezos din domeniul turismului spațial, plănuiește ca până la finalul deceniului să își lanseze propria stație spațială. Intenția este de a crea un “parc de afaceri”, folosit în scopuri de cercetare, industriale și turistice.

Blue Origin lucrează la proiectarea și dezvoltarea stației alături de mai mulți parteneri, între care constructorul de aeronave Boeing sau Universitatea de Stat din Arizona, și plănuiește să finalizeze proiectul între 2025 și 2030. “Orbital Reef” (trad. “Reciful Orbital”) va fi de fapt un parc pentru afaceri, destinat clienților industriali, echipelor de cercetare sau turiștilor trimiși în spațiu de compania înființată în anul 2000.

Stația cu cea mai multă durată de exploatare până în prezent este Stația Spațială Internațională, situată la 408 kilometri altitudine și dată în folosință tot în 2000. ISS este folosită de NASA și alte agenții spațiale din diverse țări, dar viitorul său este incert, dat fiind gradul de îmbătrânire a modulelor. Și China este în proces de dezvoltare a propriei stații spațiale, denumite Tiangong.

În urmă cu două săptămâni, Blue Origin a efectuat cu succes al doilea zbor comercial cu echipaj uman, la bordul căruia s-a aflat și William Shatner, actorul care a jucat rolul căpitanului Kirk în seria “Star Trek”. La 90 de ani, acesta a devenit cea mai vârstnică persoană ajunsă pe orbită, la 100 de kilometri deasupra Pământului.

Surse alternative: Blue Origin, DPA.