Cercetătorii consideră concertul-test cu cinci mii de oameni de la Barcelona “un succes”. Spun că nu există niciun semn de răspândire Covid între participanți, care au fost testați înainte de eveniment și au purtat mască pe toată durata acestuia.

Concertul de la Palau Sant Jordi a avut ca scop urmărirea eficienței testelor rapide în prevenirea focarelor de infectare la evenimente mari. Toți participanții au fost testați înainte de eveniment, iar pe toată durata evenimentului au purtat mască de protecție, dar nu a fost nevoie să respecte distanța unii față de ceilalți.

Inițiatorii studiului spun că după 14 zile de la desfășurarea concertului, șase persoane au avut totuși rezultate pozitive la testul Covid, ​​însă nu s-au infectat ca urmare a participării la acest eveniment, ci în urma contactului cu alte persoane infectate. ”Nu există semne care să sugereze că transmiterea a avut loc în timpul evenimentului, care a fost obiectivul acestui studiu”, a declarat Josep Maria Llibre, medic la Spitalul Germanii Trias i Pujol din Barcelona.

Chiar și așa, cercetătorii spun că rata de infectare a fost mai mică decât cea înregistrată în rândul populației generale. Un experiment similar de două zile a avut loc în Olanda în martie cu aproximativ 1.500 de persoane.

Surse alternative: BBC, Brussels Times