Cuba. Cele mai ample proteste antiguvernamentale din ultimii aproape 30 de ani. Oamenii au ieșit pe străzi în toată țara, nemulțumiți de situația economică a țării și de modul în care este gestionată pandemia.

Mii de oameni au protestat împotriva guvernului comunist al Cubei, în capitala Havana și în numeroase alte orașe, fiind cele mai ample astfel de manifestații de după 1994, potrivit BBC și Reuters. Este cunoscut faptul că în Cuba, astfel de demonstrații sunt rare.

Pandemia a făcut ca țara să se adâncească și mai mult în criză economică, ducând astfel la o puternică lipsă de alimente şi de medicamente.  De altfel, aceste probleme economice au determinat autoritățile să ia decizia de a întrerupe furnizarea de curent electric timp de câteva ore pe zi.

Înregistrările video de pe reţelele sociale îi arată pe protestatari strigând „Jos dictatura!”, „Vrem libertate!” și alte sloganuri împotriva guvernului. De asemenea, oamenii solicită și vaccinuri pentru a face faţă pandemiei, în contextul în care țara a raportat duminică un număr record de noi infectări cu coronavirus, aproape șapte mii.

Economia țării s-a contractat anul trecut cu 10,9% și cu 2% în iunie 2021. Inflația a crescut constant în ultimele luni, iar pe timpul pandemiei, oamenii au fost nevoiți să stea câteva ore zilnic la coadă pentru produsele de bază. Recent, Cuba a început o campanie de vaccinare în masă, cu 1,7 milioane din cei 11,2 milioane de locuitori ai săi fiind vaccinați până în prezent.

Pe lângă acest protest, la Havana a fost organizată și o contramanifestație pentru susținerea guvernului.

„Facem apel la toți revoluționarii țării, toți comuniștii, să iasă pe străzile în care apar aceste provocări și să le înfrunte în mod decisiv, ferm și curajos”, a spus președintele cubanez Miguel Diaz-Canel, învinuind SUA pentru aceste proteste. Julie Chung, reprezentant Departamentului de Stat al SUA, a îndemnat la calm și a transmis îngrijorări cu privire la apelul lui Diaz-Canel: „Suntem foarte îngrijoraţi de apelurile la luptă din Cuba. Susţinem dreptul poporului cubanez de a protesta pașnic”.

Surse alternative: BBC, Reuters, CNN