Franța. Aproape 33 de mii de persoane au protestat în toată țara, împotriva proiectului de lege care interzice distribuirea de imagini în care pot fi identificați polițiștii. Manifestanții au scandat și pentru reluarea evenimentelor culturale și concertelor.

În Paris, s-au adunat circa cinci mii de persoane, iar în Montpellier (sudul Franței) aproximativ trei mii. Proteste au avut loc și în Lyon, Nantes, Rennes, Bordeaux sau Strasbourg. După estimările Ministerului Afacerilor interne, aproape 33 de mii de francezi au protestat în toată țara, pe parcursul zilei.

Proiectul a fost votat deja de camera inferioară a parlamentului și va fi examinată de Senat în luna martie. Partidul de guvernământ, din care face parte și președintele Emmanuel Macron, a precizat că va modifica proiectul. 

Inițiativa interzice diseminarea de materiale în care pot fi identificați agenții de poliție. Criticii acestei legi spun că materialele nu mai pot fi folosite pentru a demonstra brutalitatea agenților. Guvernul susține că o astfel de lege este necesară, deoarece polițiștii au devenit ținta atacurilor în mediul online. Manifestațiile au început după ce filmări în care un producător muzical de culoare din Paris a fost bătut de polițiști, în noiembrie anul trecut.

Surse alternative: France24, BFM TV.