GlaxoSmithKline anunță că tratamentul anti-Covid cu anticorpi pe care îl dezvoltă reduce cu 85% spitalizările și decesele în rândul pacienților din grupele de risc.

Studiul a fost axat pe începerea tratamentului pentru persoanele nespitalizate, imediat după ce au fost confirmate cu Covid-19, însă asupra unor pacienți cu risc ridicat de a dezvolta forme severe ale bolii. Anticorpii monoclonali pot juca un rol cheie în protejarea persoanelor mai puțin receptive la vaccinuri sau care nu pot fi imunizate, cum sunt pacienții cu cancer care au un sistem imunitar deficitar.

Cele două companii susțin că tratamentul cu anticorpi monoclonali, VIR-7831, este eficient și împotriva variantelor de coronavirus din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia.

Totodată GSK și Vir anunță că examinează diferite metode de administrare a anticorpilor și urmează să înceapă un alt studiu în al doilea trimestru al anului, pentru a vedea dacă medicamentul poate preveni infectarea persoanelor cu risc.

Un alt studiu care a analizat efectele VIR-7831 asupra pacienților spitalizați a fost oprit săptămâna trecută după ce datele au ridicat îngrijorări cu privire la posibilele efecte ale acestuia. Companiile farmaceutice urmează să solicite autorizația de utilizare în situații de urgență în SUA, la recomandarea unui consiliu independent de monitorizare. 

Până acum, în SUA, au primit autorizații tratamentele cu anticorpi de la Eli Lilly și Regeneron Pharmaceuticals. Medicamentul celor de la Regeneron a fost administrat și fostului președinte al SUA, Donald Trump. 

Surse alternative: Reuters, Bloomberg