India a administrat peste 180 de milioane de doze de vaccin anti-Covid în august, mai multe decât toate statele G7 la un loc.

Obiectivul guvernului indian este de a vaccina toți cetățenii eligibili până la sfârșitul anului, într-un efort de a preveni al treilea val de infectări cu coronavirus. Până acum au fost administrate peste 686 de milioane de doze ale celor trei vaccinuri aprobate: AstraZeneca, cunoscut local drept Covishield; Covaxin, produs de compania autohtonă Bharat Biotech și vaccinul rusesc Sputnik V.

În august, în India au fost administrate mai multe doze decât în Canada, Marea Britanie, SUA, Italia, Germania, Franța și Japonia la un loc. Mai mult de jumătate din populația eligibilă a Indiei – în jur de 473 milioane de persoane – a primit cel puțin o doză de vaccin, dar doar 17% din adulți au fost complet imunizați de la începutul campaniei de vaccinare, din ianuarie. Diferențele la nivel regional persistă, statele mai mari și mai sărace rămânând în urmă față de cele mai mici și mai bogate.

În medie, India a vaccinat șase milioane de persoane în fiecare zi în august, dar experții spun că vor trebui să fie administrate în mod constant peste 10 milioane de doze pe zi pentru a inocula pe deplin toți adulții eligibili până la sfârșitul acestui an. India a raportat peste 33 de milioane de cazuri Covid, fiind al doilea stat cu cele mai multe infectări după SUA. De asemenea, este a treia țară din lume care a înregistrat peste 440 de mii de decese. Între timp, numărul zilnic de cazuri din India a scăzut la mai puțin de 40 de mii în ultima lună, majoritatea raportându-se în statul sudic Kerala. Medicii spun însă că este greu de evitat un al treilea val epidemic.

Între timp, experții se declară îngrijorați cu privire la un decalaj de gen. Datele guvernamentale arată că, față de bărbați, cu 6% mai puține femei se vaccinează. Acest lucru este valabil mai ales în India rurală, unde femeile au acces limitat la internet și sunt ezitante sau se tem să se vaccineze. India a aprobat recent primul său vaccin pentru persoanele sub 18 ani. Vaccinul cu trei doze ZyCoV-D a prevenit boala simptomatică la 66% dintre cei vaccinați, potrivit unui studiu intermediar citat de producătorul de vaccinuri Cadila Healthcare. Vaccinul ZyCoV-D este, de asemenea, primul vaccin anti-Covid pe bază de ADN, din lume. 

Sursă: BBC