Inundații masive în vestul Europei. Bilanțul deceselor a urcat la 153, dintre care 133 în Germania și 20 în Belgia. Aseară, 700 de locuitori din orașul Wassenberg (vestul Germaniei) au fost evacuați, după ruperea unui baraj.

În Germania, majoritatea deceselor au fost raportate în landurile Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat. Autoritățile transmit că în continuare sunt sute de persoane date dispărute.

Rețelele de telefonie nu mai funcționează în zonele puternic afectate, iar sute de mii de locuințe nu au curent electric. Potrivit presei locale, faptul că rețelele de telecomunicații nu funcționează, face ca în jur de 1.500 de persoane să nu poată fi contactate de către familii sau apropiați, dar numărul este în scădere în fiecare oră. Totodată, poliția transmite că în această dimineață, bilanțul persoanelor rănite în urma inundațiilor se ridica la aproximativ 620.

Meteorologii spun că în următoarele zile, căderile de precipitații vor continua. Subliniază faptul că în unele regiuni germane, acestea sunt cele mai ample inundații din ultimul secol. Ploi puternice au fost înregistrate și în Elveția și Luxemburg.

În Olanda, 200 de pacienți au fost evacuați vineri seara dintr-un spital din orașul Venray. Guvernul din Belgia a declarat zi de doliu naţional pentru data de 20 iulie, în memoria victimelor inundaţiilor din ultimele două zile. În Belgia, sunt 19 persoane în continuare date dispărute. 

În acest context, numeroși lideri europeni au dat vina pentru vremea extremă pe schimbările climatice. De altfel, experți citați de BBC spun că “nu există dubii” că aceste ploi torențiale sunt determinate de încălzirea globală.

Surse alternative: BBC, CNN, NBC, Reuters