Israel. Premierul Netanyahu nu a reușit să formeze o nouă coaliție de guvernare, la mai bine de o lună de la alegerile legislative. Președintele țării i-a acordat lui Yair Lapid, liderul opoziției, patru săptămâni să formeze un nou guvern.

Cererea președintelui Reuven Rivlin ar putea însemna sfârșitul guvernelor conduse de Benjamin Netanyahu în ultimii 15 ani. Acesta din urmă nu a reușit să formeze un guvern până la termenul-limită de 4 mai; Lapid are la dispoziție patru săptămâni să propună o listă de miniștri.

Este clar că Yair Lapid are șansa de a forma un guvern care să câștige încrederea parlamentului, chiar dacă vor fi multe dificultăți”, a declarat președintele. La rândul său, liderul opoziției a spus că se va mișca repede pentru a forma un guvern de uniune națională.

Rezultatele alegerilor desfășurate pe 23 martie nu au permis niciunui partid să atingă majoritatea, astfel că cel de-al patrulea scrutin din ultimii doi ani nu a încheiat criza politică.

Pe de altă parte, viitorul în politică al lui Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului (15 ani), este pus sub semnul întrebării, notează BBC. Acesta a servit drept premier în cadrul a cinci guverne diferite, începând cu 1996, iar ultimul s-a destrămat în luna decembrie 2020, pe fondul crizelor provocate de pandemie.

Benjamin Netanyahu se confruntă și cu o anchetă pentru corupție, luare de mită și înșelătorie, iar în ultimii ani au avut loc mai multe proteste în care populația i-a cerut demisia.

Surse alternative: AP, BBC.