Italia. Poliția a destructurat o rețea de români și italieni care au obținut ajutoare sociale în baza unor documente false, pe numele unor români care nu existau sau care n-au fost niciodată în Italia. Au prejudiciat statul cu zeci de milioane de euro.

16 români și italiei au fost arestați preventiv. Sunt bănuiți că prezentau documente false, ale unor români care nu existau în realitate sau care nu au fost niciodată în Italia. Respectivele documente dovedeau că cetățenii se încadrează pentru obținerea sprijinului financiar, inclusiv că sunt rezidenți în țară de cel puțin zece ani. Cei 16 vor fi cercetați sub acuzațiile de extorcare și obținere ilegală de bani publici.

Procurorii italieni au estimat că prejudiciul ar fi de la 20 până la 60 de milioane de euro, reclamând că au fost făcute plăți ilegale către circa nouă mii de persoane. Rețeaua fie îi plătea pe funcționari să aprobe dosarele, fie îi intimida. Autoritățile au desfășurat percheziții în provinciile Milano, Brescia, Pavia, Lodi și Cremona (din regiunea Lombardia) și Agrigento (în Sicilia).

Așa-numitul “venit de cetățenie” este un ajutor social adoptat în timpul primului Cabinet Giuseppe Conte, pentru a reduce riscul de sărăcie și excludere socială. De la început, inițiativa a fost criticată pentru că descurajează căutarea activă a unui loc de muncă și poate fi fraudată.

Sursa: La Stampa, Corriere della Sera