Marea Britanie, după ce UE a blocat exportul unui lot de vaccinuri în Australia: Restricțiile de acest fel pun în pericol lupta împotriva COVID. Așteptăm ca Uniunea să își onoreze angajamentele asumate cu privire la programul de vaccinare.

”Ieșirea globală din pandemia de COVID se bazează pe colaborarea internațională. Toți suntem dependenți de lanțurile globale de aprovizionare, iar aplicarea restricțiilor pune în pericol eforturile globale de combatere a virusului”, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson.

Același purtător de cuvânt precizează că Ursula von der Leyen i-a transmis în ianuarie lui Boris Johnson că mecanismul prin care UE a blocat exportul unei tranșe de 250 de mii de doze de AstraZeneca în Australia ”urma să se concentreze asupra transparenței și nu intenționa să restricționeze exportul. Ne așteptăm ca UE să respecte în continuare acest angajament”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Joi, Italia a folosit în premieră, cu acordul Comisiei Europene, mecanismul UE privind monitorizarea exporturilor de vaccinuri, creat în ianuarie în urma conflictului privind aprovizionarea, cu laboratoarele AstraZeneca.

Sursă alternativă: Reuters