Microsoft, Google și Dell se alătură Facebook în procesul cu compania israeliană de tehnologie și hacking NSO, deschis anul trecut după ce NSO s-a folosit de o eroare a WhatsApp pentru a supraveghea 1.400 de persoane.

Microsoft, Google, Dell și Cisco (care oferă servicii pentru conferințe online) au depus în instanță “informații utile în anchetă”, deși nicio parte implicată nu le-a cerut ajutorul, susținând că instrumentele folosite de NSO sunt ”puternice și periculoase”.

Facebook a acuzat anul trecut grupul israelian că a exploatat o eroare de sistem din cadrul aplicației de mesagerie WhatsApp (deținută de Facebook), pentru a vedea mesajele a peste 1.400 de persoane din toată lumea. NSO a replicat că ar trebui să se bucure de ”imunitate suverană”, pentru că vinde soluții digitale către servicii de poliție și agenții de spionaj, dar o instanță federală a decis contrariul, motiv pentru care israelienii au făcut apel.

Giganții tehnologici au luat partea Facebook și au argumentat că o astfel de recunoaștere a imunității firmei israeliene ar duce la creșterea excesivă a influenței tehnologiilor de hacking și a guvernelor străine.

Deși NSO susține că instrumentele sale sunt folosite pentru a combate infracțiunile, asociații civice din Canada sau Anglia au documentat cazuri în care tehnologiile lor au fost folosite pentru a supraveghea reporteri, avocați sau nutriționiști care făceau lobby pentru suprataxarea băuturilor carbogazoase.

Sursa: Reuters