Studiu. Valul sufocant de căldură care a ucis sute de oameni în nord-vestul Pacificului (SUA și Canada) ar fi fost “practic imposibil” fără schimbările climatice. Oamenii de știință avertizează că astfel de fenomene vor fi tot mai frecvente.

Primul studiu referitor la temperaturile extraordinare înregistrate săptămâna trecută în nord-vestul SUA și în vestul Canadaei, o zonă de obicei rece, dar în care temperaturile s-au apropiat de 50 de grade, arată că un astfel de fenomen poate avea loc o dată la o mie de ani, dar schimbările climatice au crescut de 150 de ori probabilitatea unui astfel de eveniment.

World Weather Attribution, un colectiv științific internațional care a publicat studiul, arată că emisiile actuale de gaze cu efect de seră fac posibile astfel de valuri de căldură la o frecvență de o dată la cinci până la 10 ani.

Cercetătorii arată că există două posibile explicații pentru acest fenomen: fie a fost vorba de conjuncția mai multor factori care au produs un eveniment climatic foarte rar, dar care a fost oricum înrăutățit de schimbările climatice, fie schimbările climatice au modificat condițiile atmosferice, astfel încât acest tip de val de căldură este acum mai frecvent decât anterior.

Creșterea temperaturii a fost cauzată de ceea ce oamenii de știință numesc “o cupola de aer cald” sau o masă de aer de înaltă presiune blocată deasupra regiunii, care a prins ca un capac aerul fierbinte de sub ea.

Pentru a stabili corelația eventuală dintre schimbările climatice și valul de căldură de săptămâna trecută, autorii studiului au folosit simulări pe computer pentru a obșine situația meteorologică fără încălzirea globală din ultimele decenii, iar apoi au comparat-o cu condițiile actuale și cu ceea ce s-a produs de fapt.

Sursă: WWA