SUA. Joe Biden vrea să semneze o serie de decrete prezidențiale încă din prima zi a mandatului, pentru a schimba politica țării în ceea ce privește schimbările climatice, imigrație și împrumuturile pentru studenți. 

Unul dintre decrete va fi pentru a reangaja SUA în Acordul Climatic de la Paris. Alte măsuri vizează ridicarea interdicției de intrare pe teritoriul american care îi vizează pe cetățenii din mai multe țări, în special cu majoritate musulmană, introducerea obligației de a purta masca de protecție în călătoriile între state și pe proprietățile federale, extinderea perioadei de grație pentru împrumuturile federale pentru studii și suspendarea evacuărilor și executărilor silite, legate de pandemie.

Toate aceste măsuri au fost anunțate anterior nu necesită aprobarea Congresului și reprezintă o inversare a politicilor promovate de Donald Trump. Totodată, Joe Biden urmează să prezinte o mult așteptată propunere privind imigrația, care ar urma să deschidă calea către obținerea cetățeniei pentru milioane de imigranți fără documente, însă această măsură va avea nevoie de aprobarea Congresului.

”Președintele ales Biden își asumă președinția într-un moment de criză profundă pentru națiunea noastră”, a anunțat viitorul șef de cabinet Ron Klain.În timpul campaniei, președintele ales Biden s-a angajat să ia măsuri imediate pentru a începe abordarea acestor crize și pentru a reconstrui mai bine”.

Sursa: Reuters.